top of page

Sessies pre-en jaarcongres NVGPT 2023

Precongres 9 november

13.30 uur: Botulinetoxine bij 

temporomandibulaire dysfunctie

 

17.00 uur: Botulinetoxine bij neuropathische orofaciale pijn

​

Robin van Vuren

In zijn presentaties zal hij ingaan op de werking en de toepassing van botulinetoxine binnen de tandheelkunde, in het bijzonder bij temporomandibulaire dysfunctie en orofaciale pijn van neuropathische oorsprong.

14.15 uur: Primaire hoofdpijn, migraine, botox, Preempt protocol

 

Hans Carpay

Carpay zal spreken over de huidige gedachten m.b.t. de pathofysiologie van migraine, de DD met andere (niet primaire en primaire hoofdpijn), de behandeling van migraine incl. botox en over de nieuwste preventieve migrainemedicatie, de CGRP-remmers. De kern van zijn betoog is: Migraine is een invaliderende ziekte van de hersenen, die wordt onderschat en onder behandeld. Het wordt tijd dat we mensen met migraine goed gaan behandelen.

15.30 uur: Spanningshoofdpijn en

orofaciale spieren

 

Wouter van Leeuwen

De lezing zal ingaan over de ervaringen van botox bij TMD en orofaciale pijn-patienten, het huidige protocol wat zij aan het ontwikkelen zijn en interdisciplinaire samenwerkingen die hier bij betrokken zijn.

16.00 uur: Praktijk en botox protocol 

 

Wouter van Leeuwen &

Steven Heijnsbroek

7 jaar geleden heeft Wouter van Leeuwen met dhr. S. Heijnsbroek het orofaciale pijn spreekuur op de afdeling MKA van het Gelre Ziekenhuis Apeldoorn opgezet. In dit spreekuur zien zij patienten met complexe orofaciale pijn-problematieken, van TMD tot hoofdpijnklachten. 4 jaar geleden zijn zij gestart met botox als ondersteunende behandeling bij TMD en orofaciale klachten.

Jaarcongres 10 november

09.15 uur: Training for Excellence: de zorgverlener als topsporter

​

Dr. Annemiek Rollman &

Dr. Raôul Oudejans

Stel je voor dat je de geheimen kunt ontdekken die de topatleten in de wereld van de sport gebruiken om hun prestaties op het hoogste niveau te brengen. Denk aan de mentale kracht, veerkracht en focus die nodig zijn om te excelleren onder immense druk. Wat als deze principes ook kunnen worden toegepast in jouw dagelijkse praktijkvoering? ​ U wordt uitgenodigd om tijdens de sessie op het aankomende congres met het thema "team-up" een inspirerende reis te maken. Als gespecialiseerde zorgverleners begrijpen jullie als geen ander de uitdagingen waarmee je dagelijks wordt geconfronteerd: veeleisende patiënten, een overvolle agenda, zieke assistenten en nog veel meer. Maar wat als er bewezen mentale trainingsprincipes zijn die je kunnen helpen om beter om te gaan met deze dagelijkse (prestatie)druk? In deze presentatie worden een aantal van deze principes onthuld, rechtstreeks uit de wereld van topsport. Deze principes helpen niet alleen atleten om goud te winnen, maar ze kunnen ook jou helpen om uit te blinken in jouw tandartspraktijk. Verwacht geen saaie lezing. Deze sessie zal interactief, boeiend en praktisch zijn. Er worden concrete voorbeelden gedeeld, samen wordt er geoefend en je krijgt tools die je direct kunt toepassen in jouw dagelijkse praktijk. ​ Dus, als je wilt leren hoe je jouw mentale kracht kunt versterken, veerkracht kunt opbouwen en beter kunt presteren onder druk, dan mag je deze sessie niet missen. "Team-up" en ontdek de sleutels tot succes die zowel atleten als tandartsen naar de top hebben geleid. Ze zien jullie graag op het congres, klaar om samen te groeien en te excelleren!

11.00 uur: Less is more: interdisciplinaire verrijking MKA, Orthodontie en restauratieve Tandheelkunde

 

prof. dr. Jan Schols & dr. Tong Xi

In veel regio’s in Nederland zijn orthodontisten en kaakchirurgen bij de gecombineerde orthodontisch chirurgische behandelingen verenigd in Orthognathische teams. In het recent gerealiseerde Centrum voor Mond en Gelaat van de Radboudumc is deze samenwerking versterkt met gespecialiseerde restauratieve tandartsen die in nauwe samenwerking, geoptimaliseerde en waarde gedreven zorg kunnen bieden voor een verscheidenheid aan dentofaciale afwijkingen. Nu de digitale technologie definitief zijn intrede in de dagelijkse zorgprocessen heeft gemaakt, worden, ook bij interdisciplinaire behandelingsplanning, conventionele diagnostische records steeds vaker vervangen door intra-orale scans, digitale set-ups en behandelingsplanning. Het behandelteam kan met elkaar klinisch en virtueel de planning optimaliseren, de voortgang van de behandeling monitoren en het resultaat voorspelbaarder maken. Nieuwe inzichten in anatomie en krachtoverbrenging van orthodontische apparatuur hebben het mogelijk gemaakt om behandelingen uit te voeren die voorheen niet goed mogelijk waren. Door het toepassen van deze innovatieve behandelmodaliteit kunnen meer patiënten behandeld worden met minder invasieve chirurgie. Innovatie en nauwe samenwerking tussen Orthodontie, MKA en restauratieve tandheelkunde zorgen voor de verbreding en verrijking van het vakgebied en zijn toonaangevend voor de organisatie van zorg, onderwijs en onderzoek voor de nabije toekomst.

13.45 uur: Zet de liefde weer

op nummer 1

 

Maarten Vogelaar

Veranderen vinden we eng en doen we niet graag. Zeker als je werkt in de zorg, waar de druk behoorlijk opgevoerd kan worden. Het vraagt nog al wat kunst en vliegwerk om samen goede patiëntenzorg te leveren met de altijd aanwezige tijdsdruk en beperkingen. In deze interactieve talk brengt Maarten Vogelaar een uniek maar zo belangrijk ingrediënt weer terug op de werkvloer, namelijk: de liefde. Je bent getuige van het positieve effect dat liefde heeft op het contact met je patiënten en collega’s. Aan het einde van deze talk heb je een persoonlijke love update gekregen en wil je niets liever dan naar je werk rennen om het toe te passen.  www.zelfvertrouwencoach.nl

14.15 uur: Logopedie en Tandheelkunde: OMFT  Oro-Myofunctionele Therapie

​

Peter Helderop

Evenals mondzorgkundigen, tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen houden logopedisten zich bezig met afwijkingen in en rond de mond. Mondzorgkundigen, tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen houden zich bezig met de vorm en morfologische afwijkingen van het gebit. De logopedische behandeling heeft betrekking op de functionele aspecten van afwijkend mondgedrag ( mondademen, duim-, vinger-, speenzuigen, verkeerd slikpatroon, afwijkende tongligging, tongpersen en verkeerde bijtgewoonten). De spraak kan hierdoor ook afwijkend zijn. Myofunctionele therapie is een oefentherapie die gericht is op het herstellen van een verstoord evenwicht in het functioneren van de orale spieren. Een multidisciplinaire samenwerking met mondzorgkundigen, tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen is wenselijk voor een stabiel resultaat. Het is de verantwoordelijkheid van de mondzorgkundige, tandarts, orthodontist en kaakchirurg om de relatie tussen abnormale spierfuncties en afwijkende morfologie c.q. occlusie te herkennen en voorafgaande aan welke interventie dan ook eerst te zorgen voor een herstel van de juiste spierverhoudingen in het orofaciale gebied. Verwijzing naar een logopedist is dan geïndiceerd. De logopedist werkt met objectieve meetinstrumenten zoals de Myolip Meter (lipsterktemeter), de Payne-techniek (visualiseren van het slikpatroon d.m.v. fluorescentietechniek). Het Measuring Station 430 meet met een digitale sonde de druksterkte van de M. Orbicularis Oris, de contractiekracht van de M. Masseter, de extensiekracht van de tong en de lipspanning. Tijdens de presentatie wordt aan de hand van theorie, praktische voorbeelden en casuïstiek bovenstaande nader toegelicht.

16.00 uur: Groninger trauma’s van het aangezicht; van impact tot herstel

 

Nathalie Vosselman, Bauke van Minnen

en Joep Kraeima

Informatie over de sessie volgt

bottom of page